İnternet Sitesi Nasıl Kurulur? Web Sitesi Açmak

İşletmenizin, projenizin veya şahsınızın internetteki varlığı günümüzde büyük bir öneme sahiptir. Kitlelere ulaşabilmek, markanızı veya ürünlerinizi tanıtabilmek, satış yapabilmek ve ciddi gelirler elde edebilmek için bir websitesine ihtiyacınız vardır. Peki internet sitesi nasıl kurulur? Bu konuda faaliyet gösteren yazılım şirketleri, web ajansları vs. mevcuttur. Fakat biraz çabalayarak, kolaylıkla kendi internet sitenizi oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda web sitesi açmak için nelere ihtiyacınız olduğu hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık.

Web Sitesi Açmak için Gerekenler

Bir web sitesi açmak için temelde bir alan adı ve bir sunucuya ihtiyacınız var.

Domain(Alan Adı): Bir web sitesinin, internette bilinen ismidir. Örneğin şu an girmiş olduğunuz burtinet.com adresi bir alan adı kaydı ile sağlanmaktadır. BurtiNET İnternet Hizmetleri olarak pek çok uzantı da (.com, .net vb.) alan adı kaydı, transferi işlemleri yapmaktayız.

Hosting/Sunucu: İnternet siteniz için gerekli dosyaları, verileri barındıracağınız ve sürekli olarak aktif olması gereken sistemlerdir basit mantıkta. Küçük çaplı bir web sitesi açacaksanız VDS, VPS gibi sunucular yerine paylaşımlı hostingleri tercih edebilirsiniz. BurtiNET İnternet Hizmetleri olarak Linux tabanlı web hosting, kurumsal hosting, reseller (bayi) hosting, VDS ve dedicated sunucu olarak ürünlerimizi müşterilerimize sunuyoruz. Sitemiz üzerinden paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

Yukarıdaki en önemli iki detayı hallettikten sonra web sitenizi kurmaya sıra geldi. Bunun için iki önemli yoldan ilerleyebilirsiniz: WordPress, Opencart gibi CMS (Hazır) yazılımları tercih etmek veya kendi yazılımınızı yapmak.

CMS (Hazır) Yazılımlar Kullanmak

İnternet sitenizi oluşturmanın ilk yolu hazır yazılımlar kullanmaktır. Çok fazla kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, araştırmalar yaparak kullanabileceğiniz CMS yazılımlar ile hayalinizdeki web sitesini kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Birçoğu ücretsiz olan fakat eklentileri, ek özellikleri veya temalarıyla ücretli hale gelebilen hazır yazılımların başını WordPress çekmektedir. Ardından Magento, Opencart, Prestashop, Joomla gibi CMS’ler gelir.

WordPress: Dünyada en çok kullanılan açık kaynak kodlu (dilediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz) CMS’dir. Milyonlarca tema ve eklentisi ile istediğiniz gibi özelleştirebileceğiniz bu yazılımın kurulumu da oldukça basittir. Hatta BurtiNET’in Softaculous entegrasyonu sayesinde küçük bir formu doldurarak WordPress kurulumunuzu tamamlayabilirsiniz.

WordPress resmi sayfasında binlerce tema ve eklenti bulunuyor. Bunların tamamı ücretsiz. Fakat Envato, Codester gibi servisler üzerinden ücretli eklentiler veya temalar satın alabilirsiniz.

Opencart: E-Ticaret konusunda en çok tercih edilen hazır yazılımların başında Opencart geliyor. Web sitesi nasıl kurulur? sorusunu soranlar eğer e-ticaret sitesi açmayı düşünüyorsa bu yazılım onların ihtiyacını karşılayacaktır. İlk kurulumu ile birçok modüle sahip oluyorsunuz. Fakat özelleştirme isterseniz piyasada bulunan Opencart Modül veya temalarını satın alarak sitenize entegre edebilirsiniz.

Joomla: 2000’li yılların başlarında çok fazla kullanılan fakat WordPress’in ilerleyişi ile birlikte gerileyen Joomla da bir CMS’dir. Birçok bakımdan hala WordPress yerine tercih edilse de tema ve eklenti bakımından yeterli destek alınamadığı için ikinci planda kalmıştır. Fakat alternatif olarak kullanılabilir.

Yukarıda yer alan 3 önemli hazır yazılımın dışında alternatif olarak kullanabileceğiniz Prestashop, Magento, Vbulletin (Forum) gibi pek çok hazır yazılım da bulunmaktadır.

Kodlama Bilgisi ile Web Sitesi Oluşturun!

Yukarıda anlattığımız hazır yazılımlar ile kodlama bilgisine sahip olmasanız bile bir web sitesi kurabilirsiniz. Fakat kendi yazılımınızı yapmak istiyor veya kendi standartlarınıza göre web sitesi oluşturmak istiyorsanız kodlama bilgisine ihtiyacınız var. Taleplerinize göre bu bilginin seviyesi de değişmektedir. Bu konuda sizlere statik ve dinamik siteler olmak üzere iki kategoride anlatım yapacağız.

Statik Sayfalar

Çok fazla düzenleme yapmayacağınız, sadece ziyaretçi tarafından görüntülenecek web siteler oluşturmak istiyorsanız statik sayfalar hazırlamanız yeterli olur. Bunun için HTML ve CSS bilgisi yeterli olacaktır. İnternet üzerinden ücretli / ücretsiz pek çok anlatım ile temel HTML ve CSS bilgisine sahip olabilirsiniz.

Kendi tasarımınızı çizmek veya koda dökmek gibi bir niyetiniz yok ise internet üzerinden HTML&CSS, Bootstrap temalar araştırarak bu temalar üzerinden de düzenleme yapabilirsiniz. Böylece çok yüksek kodlama bilgisine sahip olmanıza gerek kalmaz.

Dinamik Sayfalar

Statik sayfalar için bilinmesi gereken HTML&CSS bilgisi burada da geçerli. Fakat arkaplanda daha farklı teknolojilere de hakim olmanız gerekir. Bu teknolojilerin temelinde: PHP, Javascript, .NET, MySQL, MSSQL yatmaktadır. Oluşturmayı düşündüğünüz projeye göre bu konuda karar vermeniz gerekiyor ki bu teknolojileri hakim iseniz, hangisini kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

Ayrıca bazı projelerin efektif hale gelebilmesi ve daha fazla imkan ile oluşturulabilmesi adına ilgili programlama dilleri üzerinden oluşturulan frameworklere de hakim olmanız gerekir.

Sizlere bu yazımızda internet sitesi nasıl kurulur? sorusuna cevap vererek web sitesi açmak için neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi verdik. CMS yazılımları ile ilgili anlatımlarımızı https://blog.burtinet.com/cms/ adresinden görüntüleyebilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın