Kiralık Sunucu (Dedicated) Nedir?

Kiralık Sunucu (Dedicated) Nedir?

Kiralık sunucu içerisinde yüksek boyutlarda RAM, Harddisk, İşlemci ve İnternet hızı olan bir çeşit bilgisayardır, bu sunucuların sağlıklı çalışması için uygun ortam oluşturulması gerekmektedir bu nedenle sunucular datacenter adını verdiğimiz içerisinde 7/24 elektrik, internet ve devamlı ısıyı düşüren kılamalar ile donatılmıştır. Yapılarda bulunmaktadır.

Kiralık Sunucu (Dedicated) Neden Kullanılır ?

Kiralık sunucuda tüm donanım size ayrıldığı için 3. bir kişi tarafından erişimi mümkün değildir bu nedenle dedicated sunucular genellikle büyük firmalar tarafından kullanılmaktadır, Firmanın web sitesi, şirket mailleri gibi ve diğer kullanılan uygulamaların güvende olması için kiralık (dedicated) sunucu kullanılmasının başlıca nedenleridir.

Firmanız büyüdükçe müşterileri ağınızda büyüyecektir bu nedenle firmanızın web sitesine, email ağına ve sanal ortamdaki uygulamalarına daha fazla istek geleceği için yoğunluk artacaktır, bu nedenle daha güçlü ve performanlı bir yapıya geçmeniz gerekmektedir. Bu ihtiyacınızı dedicated sunucuya ile karşılayabilirsiniz.

Kiralık Sunucu (Dedicated) Avantajları

  • Tüm donanım (ram,harddisk,intenet,işlemci) size ayrılmıştır.
  • Yüksek performans gerektiren uygulamalarınızı çalıştırabilirsiniz.
  • Sunucunun tüm yetkisi ve kontrolü sizin erişiminizdedir.
  • Dedicated Sunucu içerisinde sanal sunucular oluşturabilirsiniz (ör:vps/vds)

Dedicated sunucular donanım açısından tamamıyla size ayrıldığı için sunucu içerisinde web siteniz, mail uygulamalarınız vb. diğer uygulamalarınız için ayrı sanal sunucular oluşturabilirsiniz, bunun size avantajı Dedicated sunucunuzu firmanızda diğer birimlere ayrı ayrı olarak paylaştırmanıza olanak sağlayacaktır.

Kiralık Sunucu (Dedicated) Dezavantajları

  • Maliyeti yüksektir.
  • Yönetimi ve kontrolü daha fazla bilgi gerektirir.
  • Sunucu içerisinde saldırı atak güvenliği size bağlıdır.
  • Yedekleme ve geri yükleme işlemleri ek maliyetler getirir.

Bir cevap yazın