.tr Alan Adları Transfer Edilmeye Başlandı (Geç Kalmayın)

Uzun yıllar boyunca Orta Doğu Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfına bağlı olan NIC.TR üzerinden yürütülen .tr uzantılı domainlerin kontrolü NIC.TR’den TRABİS sistemine kaydırıldı. Bu işlem için son tarih Ağustos 2020 olarak belirlendi. Fakat hali hazırda .tr uzantılı alan adı bulunan müşterilerin bir an önce transfer işlemlerini başlatması büyük önem taşıyor.

Ağustos 2020 itibari ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kontrol edilen TRABİS sistemine geçecek olan .tr uzantılı domainler: .com.tr , .kep.tr , .net.tr , .org.tr , .av.tr vb. şeklinde sıralanabilir. Hali hazırda 400 bine yakın alan adını barındıran bu uzantıların yetkili firmalara taşınması gerekmektedir.

İlgili kurumdan gelen bilgi ise aşağıdaki gibidir:

Nic.tr sistemi Ağustos 2020’de kapatılacak ve .tr Ağ Bilgi Sistemi TRABİS’e geçecektir. İnternet Alan Adları Tebliği’nin Geçici 4 üncü maddesi gereğince TRABİS faaliyete geçtiğinde Nic.TR’de kayıtlı tüm alan adları sahiplerinin başka bir domain kayıt kuruluşu seçmeleri, herhangi bir kayıt işlemi yapılmaması durumunda ise söz konusu alan adlarına ilişkin işlemlerin doğrudan TRABİS vasıtasıyla yürütülmesi beklenmektedir.

METUnic

Taşıma işlemlerinin yapılması için birkaç aşamayı yerine getirmeniz yeterli olacaktır. Aşağıda sizlere sırasıyla yapılması gerekenleri aktardık:

.tr Uzantılı Alan Adları Nasıl Transfer Edilir?

.tr uzantılı alan adlarını transfer etmek için oluşturulan formu kullanmanız yeterli olacaktır. Fakat bunun için sorumlu kodu ve şifre ile giriş işlemi yapmanız gerekir.

Öncelikle Nic.tr adresini açın ve ana sayfada yer alan “Aktarım Yapmak için Tıklayınız.” butonuna tıklayın.

Genel kuralları okuyun ve herhangi bir sorun yoksa “AKTARIM İŞLEMİNİ BAŞLATMAK İSTİYORUM.” linkine tıklayın.

Açılan sayfada “Sorumlu Kodu” ve “Şifre” ile sisteme giriş yapın.

Sorumlu kodu size ait olan alan adları arasından transfer işlemini yapmak istediğiniz alan adını seçin ve DEVAM ET butonuna tıklayın.

Telefon doğrulama işlemini gerçekleştirin.

Kayıt Operatörü Seçimi alanından size uygun kayıt operatörünü seçin.

Onay Verme bölümündeki ilgili alanı işaretleyin.

Ardından bir form karşınıza gelecek. Bu formu eksiksiz bir şekilde doldurun ve gönderin.

Doğrulama işlemi yaptığınız telefonunuza bir SMS gelecek. SMS ‘ te yer alan kodu ilgili alana girerek transfer işlemini tamamlayabilirsiniz.

2 yorum

  1. Başarılı ve açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkürler. Alan adımı transfer edeceğim bugün.

  2. .com.tr alan adlarını taşıdık bakalım ama ana fiyat unsuru hangi şirketten belirleniyor eskiden nic.tr idi şimdi kim belirleyecek fiyatları?

Bir cevap yazın