cPanel Kullanıcı Hesabı Yedeği Alma

cPanel, web hosting kontrol paneli olarak kullanılan popüler bir yazılımdır ve kullanıcılarına web sitelerini yönetme, veritabanlarını oluşturma, e-posta hesaplarını yapılandırma ve diğer birçok işlemi gerçekleştirme imkanı sunar. Bu işlemler sırasında, web sitenizin ve verilerinizin güvende olduğundan emin olmak için düzenli olarak yedek almaya dikkat etmek önemlidir. Aşağıdaki adımları takip ederek kullanıcı hesabınızın yedeğini oluşturup saklayabilirsiniz.

Adım 1: cPanel’e Giriş Yapın

cPanel hizmetinize giriş yapınız. Dosyalar kısmına geliniz ve Yedekleme Sihirbazına tıklayınız.

Adım 2: Yedeğinizi Oluşturun

Yedekleme Sihirbazına tıkladıktan sonra Back Up alanının altında yer alan Back Up butonuna tıklayarak adımları takip ediniz.

  • Kullanıcı hesabında bulunan tüm dosyalar ve içeriğin yedeğini alacağımız için Tam Yedekleme butonuna tıklayarak devam ediniz.

  • En son adımda yedekleme hedef yerini ve yedekleme işlemi tamamlandığında mail adresinize bildirim gelip gelmemesini ayarlayınız. Yedekleme hedef yeri Giriş Dizini olarak kalabilir. Her şey tamamsa Yedek Oluştur butonuna tıklayarak yedeğinizi oluşturmaya başlatabilirsiniz.

  • Yedek Oluştur butonuna tıkladıktan sonra sayfayı yenileyiniz. İndirilebilir Yedekler alanı aktif olacaktır. [inprogress] yazısı gittiğinde yedeğiniz oluşmuş olacaktır. Kullanıcı hesabınızın kapladığı alana göre oluşma süresinde değişkenlikler olabilir. Belirli aralıklarla sayfanızı yenileyip kontrol edebilirsiniz.

Adım 3: Yedeğinizi İndirin

[inprogress] (devam ediyor) yazısı gittiğinde ve yedeğinizin başında tik işareti oluştuğunda yedeğiniz oluşmuş demektir. Üstüne tıklayarak indirme işlemini yapabilirsiniz.

  • Dosyalar > Dosya Yöneticisi > home dizininden de oluşturduğunuz yedeği indirebilirsiniz.

Olası Hatalar:

  • Sitenizin kapladığı disk alanı kullanıcı hesabınıza tanımlanan disk limitine yakınsa eğer yedek oluşturmada sorun yaşayabilirsiniz. Yedek oluşturmadan önce sitenizin kapladığı alan disk limitinin %50 altında ise yedek oluşturma işlemini gerçekleştiriniz.
  • Inode limitiniz dolmuş veya sınıra yaklaşmışsa yedek alırken sorun yaşayabilirsiniz. İnode limiti hosting üzerine barındırabileceğiniz max dosya sayısıdır. İnode limitine çöp ve cache dosyalarıda dahildir. Gereksiz dosyalarınızı silerek tekrar yedekleme işlemini başlatabilirsiniz.

Bir cevap yazın