Domain (Alan Adı) Whois Sorgulama

Whois Alan Adı Sorgulama Nedir?

Bir alan adının kime ait olduğunu ve onların iletişim bilgilerini tutan yaygın bir şekilde kullanılan kayıt listesidir. Whois kayıtlarının çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır ve alan kaydı, web sitesi sahiplik sürecinin bütünlüğünü korumak için önemli bir kaynak haline gelmiştir.

Whois Kaydında Hangi Bilgilere Ulaşabilirsiniz

Whois kaydı, belirli bir alan adını kaydeden kişi veya şirketle ilgili tüm iletişim bilgilerini içerir. Genel olarak, her Whois kaydı, isim ve iletişim bilgileri kayıt kuruluşu (alan adı sahibi), kayıt kuruluşu adı ve iletişim bilgileri kaydı (alan adı kayıt kuruluşu veya ticari kuruluş), kayıt tarihi, ad sunucusu, son güncelleme ve sona erme tarihi gibi bilgileri içerir. Whois sicili ayrıca idari ve teknik iletişim bilgileri de sağlayabilir.

Whois Arama Modelleri

Whois bilgileri depolamak için iki farklı veri modeli kullanmaktadır;

İnce Model: İnce Model Whois araması yalnızca kayıt şirketi, ad sunucusu ve kayıt tarihini verir. Daha fazla bilgi edinmek için kayıt şirketinde ikinci bir arama yapılması gerekir.

Kalın Model: Kalın Whois, ince Whois kaydına göre çok daha fazla ek bilgi sağlar. Genellikle iletişim (tescil ettiren) bilgilerini içerir, daha sonrasında  alan adının kime ait olduğu, nerede kayıtlı olduğu, hangi ad sunucusunu kullandığı, ne zaman kaydedildiği ve ne zaman sona ereceği gibi bilgileri sağlayacaktır.

Whois Gizlilik

Alan kayıtlarının varlığının gizlenemeyeceğine dikkat edilmelidir, çünkü alan adının durumunu doğrulamak için herkes Whois’i kontrol edebilir. İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu (ICANN), alan adı iletişim bilgilerine sahip olan ve bunları yöneten kişilerin Whois aracılığıyla herkese açık olarak erişilebilir olması şartını koşmuştur. Buna e-posta adresleri, telefon numaraları dahildir.

Kime ait olduğunu öğrenmek istediğiniz alan adını sorgulamak için https://www.burtinet.com/domain/whois-sorgulama adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın