Sanal Sunucu (VDS) Nedir ?
Sanal sunucular fiziksel olarak var olmayan fakat dedicated (fiziksel) sunucu içerisinde yer alan iç sunucular diyebiliriz. Sanal sunucular, dedicated sunucu dediğimiz fiziksel sunucuların içerine yazılımsal olarak kurulan alt sunuculardır. Sanal sunucular Ram, Cpu, Network, Harddisk gibi donanım gereksinimlerini (özelliklerini) dedicated sunucudan almaktadır.
Sanal sunucunuzun erişimi ve kontrolü tamamen sizde olur ve sunucunuzun tüm kaynaklarını istediğiniz gibi yönetebilir & kullanabilirsiniz.
Sanal sunuculara ne zaman ihtiyaç duyarız ?
Büyük bir projeniz varsa ve yola ufak ufak başlamak istiyorsanız ilk tercihiniz sanal (vds) sunucular olur, maliyet açısından fiziksel sunuculara göre uygun olmaktadır ve özelliklerini kolaylıkla yükseltip düşürebilirsiniz.
Bir başka örnek vermek gerekirsede web sitenizi normal hosting içerisinde barındırırken artık siteniz yavaş açılmaya başlamış ve ziyaretçileriniz bu yavaşlılıktan mutsuz olmaya başladığında sitenizi daha güçlü bir platforma taşıma zamanınız gelmiştir bu durumda sitenizi sanal sunucuya taşıyarak sunucunun tüm kaynaklarını sitenize kullanabilirsiniz.
Sanal sunucunun kaynakları tamamen banamı aittir ?
Sanal sunucunuz kurulurken fiziksel dedicated sunucunun Network, Harddisk, Cpu ve Ram’inden bölümünerek sizin sanal sunucunuza aktarılır ve bu kaynakların tamamı size aittir.
Sanal sunucunun avantajları nedir ?
- Özelliklerini yükseltmek ve düşürmek kolaydır, fiziksel olarak işlem gerektirmez.
- Maliyeti fiziksel sunucuya göre daha uygundur.
- Donanımlar fiziksel sunucuya ait olduğu için donanım yenileme ücretlerinden sorumlu olmazsınız.
- Yönetimi fiziksel sunuculara göre kolaydır ve kurulumu hızlı yapılır.
Sanal sunucular, fiziksel sunucuların içerisinde ve kaynakları ayrı (izole) olduğu için diğer sanal sunucuların aşırı kaynak kullanımı veya saldırılarından etkilenmez. Sanal sunucuların tüm kaynakları size aittir ve siz kullabilirsiniz.
Sanal Sunucu Nedir ?
Sanallaştırma Nedir ?
VDS ile VPS Arasındaki Fark Nedir ?
VDS Sanal Sunucu Avantajları Nedir ?